MOĆ MOLITVE – SPIRITUALNI ALAT ZA UNUTARNJI MIR

Svi osjećamo ubrzani tempo života. Moderno društvo “vozi 300 na sat” i zahtijeva da se taj tempo održi. Svakodnevna užurbanost, briga, te gubitak konekcije sa samim sobom lako rezultiraju s disbalansom na psihičkoj i fizičkoj razini. Poznato je da je stres nerjetko uzročnik oboljenja.

Kako bismo poboljšali zdravstveno stanje preporučuje se zdrava ishrana, puno odmora i sna, a nedovoljno se govori o unutrašnjoj intervenciji, molitvi i meditaciji. Molitva liječi na način na koji uopšte nismo svjesni. Stoljećima je molitva prisutna u ljudskom društvu. Ona je metod duhovne konekcije i komunikacije. Mnogi od drevnih naroda počev od Azteka i Maja te stare Grčke i Egipta shvaćali su povezanost psihe i tijela.

Tijelo je hram naše duše pa kako održati hram ako ne hranimo njegovu iznutricu. Tijelom se služimo u ovozemaljskom životu, ali neophodno je održati iskonsku energiju samog života-dušu. Duhovni element nije odvojen od fizičkog već upravo suprotno duhovno je nužni preduvjet za zdravo tijelo.

Putovanje u unutrašnjost duše stara je kao i sama civilizacija. Korištenje dubokih molitvi šamani su vraćali tijelo u ravnotežu, ili ukazivali na duševni problem. U savremenom društvu postoje savremene zdravstvene studije koje ukazuju da molitva snažno utiče na zdravlje, posebno treba naglasiti da molitva utiče na konkretna zdravstvena stanja: zdravlje srca i krvnih sudova, regulacija krvnog pritiska, zdravlje dišnog sistema, regulacija holesterola, smanjenje rizika od pojave hroničnih oboljenja, ublažavanje psihičkih problema i stresa.

Kada sam u 7. razredu imala tešku operaciju koja je sanirala komplikovani prijelom kosti, puno sam se molila te sam cijelo vrijeme uspjela očuvati mir, a samim tim ruka je puno brže i uspješnije zacjeljivala. Fizikalna terapija duga 2 mjeseca također je savršeno prošla, te bih rekla da upravom molitvom konstantno održavamo visoku vibraciju. Postigla sam unutrašnji mir koji je smanjio paniku i strah predoperativnog stanja te sam snizila na minimum utjecaj post-operativnog stresa. Stoga je mom tijelu bilo potrebno manje napora i energije da se regenerira nakon teških izazova.

Molitva jača i imunološkim sistem, ona pomaže neutralizirati djelovanje štetnih vanjskih agensa dolazi do ravnoteže umnog i fizičkog kao da se na neki tajnoviti magični način slažu sve kockice mozaika zvanog organizam. Dok se molimo moždana aktivnost se usporava te prevladavaju pozitivni osjećaji mira i unutrašnje povezanosti. Iz osobnog iskustva (pošto se molim od ranog djetinjstva). Rekla bih da nas upravo molitva vraća nama samima.

Vrlo često nam se ispuni želja za koju smo molili. Mislim da je tajna upravo u miru i neopiranju željenom. Lično iskustvo mi govori da u molitvi doživljavamo posljednji korak zakona privlačnosti: DOPUŠTANJE.

Moć molitve se nalazi u svakome od nas. Molitva i meditacija se ne mogu izravno definirati upravo zbog suptilnih tananih učinaka koje imaju na našu dušu. Riječ je o nečemu intimnom i dubokom odnosno o nečemu što je teško riječima obuhvatiti. Molitva je dostupna svima besplatna je i za nju nije potrebno imati veliko predznanje. Za dobrobit nas samih neophodno je zastati i oslušnuti “ono ispod površine”.

Neovisno da li ste vjernik ili ne želim vam da se pronađete u nekoj od duhovnih praksi bilo da izaberete meditaciju, afirmacije, vizualizaciju ili molitvu – želim vam da se uspješno rekonektujete sa samim sobom i uklonite sve otpore ka ostvarenju vaših najvećih težnji i aspiracija.

Loading

About The Author

Scroll to Top