AGONIJA BRAKA S EDIPOVCEM I KAKO SEBI POMOĆI?

U braku sa edipovcem priznati da brak nije uredu je najbolniji dio price. Sam pocetak veze uistinu je nalik pravoj bajci imate dojam da ste najvoljenija žena na svijetu, ali sto bi rekao Ivo Andrić“ znakovi na putu su svuda“.Jedan od najčešćih znakova je da partner ima preveliku potrebu za komunikaciju sa roditeljima(pozivi su bezbrojni mama zna raspored sjedenja u firmi u kojoj radi,mama odredjuje ko ce od prijatelja kada doci u kucnu posjetu.)Na početku ste odusevljeni načinom na koji priča o svojoj majci.Čini sve da izgleda kao da je on prvi čovjek koji je uspjeo da razumje potrebe žena.Neprijatno vam je zbog toga što počinjete da razmišljate kako je on umjesto u vas ustvari zaljubljen u svoju majku ili je možda iskorištava? Ovaj tip ličnosti odlično zna da smišlja izgovore,strasno je to da je ovaj zanat izvještio budući da je izgovore smisljao citav život. Da li vas optužuje za sebičnost i zlonamjernost kada se žalite da radi više za mamu nego za vas????? Ona je njegova najslabija tačka??????? on je podigao zastitni zid oko nje i njihovog odnosa!!!Svaki pokušaj da se sruši taj zid je uzaludan jer će ga on svim silama braniti.

VI POSTAJETE META OPTUŽUJE VAS ZA BOLESNU SEBIČNOST KOJA LEŽI U DUBINI DUŠE NJEGOVE MAJKE.ON JE BRANI ČAK I KAD UVIDI DA VAS JE POVRIJEDILA!!!!!!Ovaj muškarac je od svoje majke napravio boginju.Ona je idol koji ima njegovu nepodjeljenu pažnju i kontroliše njegov život.Vi ste predmet koji on posjeduje na isti način kao njegova mama njega.Nakon toliko beskrupuloznih ,bezobzirnih i bezobraznih muškaraca kojima ste uspjeli odoliti shvatite da vas je prevarilo „andjeosko lice“ tj.mamin sin.U partnerskom odnosu počinjete da se osjećate kao ljubavnica. Vi ste uvijek osoba br.2 mama i mamin život su „numero uno“.Očuvati ovakav brak i zadržati sopstveno samopouzdanje je prosto nemoguće vi ste uvijek dvojka.Da bi vam bilo lakše otpusti prošlost sa edipovcem često se predlaže da edipovcu napišete oproštajno pismo, koje naravno nikad necete poslati, već ga možete pocijepati ili zapaliti.Namjera ovakvog tipa ličnosti nije proširi percepciju ili svijest svog partnera niti da jača odnos kroz medjusobnu ljubav i razumjevanje ,ali ipak iskustvo koje ste imali sa ovakvom osobom može biti mogući dobitak na kraju intenzivne obrade onog što se desilo. Oni koji su bili pogođeni emocionalnim zlostavljanjem moraju proći kroz vrlo bolna iskustva (nerijetko su edipovci sinovi narcisodnih majki ili su i sami narcisi) i moraju pravilno obraditi ta iskustva da bi se oslobodili nakupljene boli.U ovakvim brakovima stradaju duševni mir ,psiha i samopoštovanje osobe.Žrtva više nije sigurna u svoju percepciju i presudjivanje,ima traumatska iskustva i nerijetko pati od svih drugih zdravstvenih problema.Na kraju žrtvi ne preostaje drugi izbor nego prekinuti toksični patološki odnos,jer razočarenje i bol ne prestaju,  edipovac ne pokazuje razumjevanje i ne mjenja svoj obrazac ponašanja. Izmorena i frustrirana žrtva napušta edipovca, mora se pribrati i početi život ispočetka.

ŽRTVAMA TREBA INTENZIVAN RAD NA SEBI

Ovako bi izgledalo jedno pismo u kojem bi žrtva otpustila iskustvo iz proslosti ;hvala ti na brojnim nelijepim iskustvima.Danas znam da je tvoje ponasanje nenormalno i da normalni ljudi uspješno razlikuju ljubav prema majci i ljubav prema supruzi!!!Jedan odnos ne ugrožava drugi.Hvala ti sto si mi pokazao što ljubav nije ponovno sam spremna za novu vezu za pravu ljubav!Ne dozvolite da vas „truju“ograničavjući obrasci okoline naročito ove naše balkanske“MOGLA SI ŽIVJETI S NJIM POBOGU NIJE TE TUKAO“Osvijestite sopstveni negativni mentalni obrazacaa  a)možda ste navikli da iskorištavaju vase sposobnosti b)možda se bojite ravnopravnosti u vezi c)imate izazovno iskustvo sa roditeljem. Ako ne mogu da „popravim slomljenog tatu“ vi se osjećate pozvanim da“ popravite partnera“Vas u sustini pokreće želja da spasite njega jer niste mogle tatu.

DRAGE MOJE NE ZABORAVITE RADITE NA LJUBAVI PREMA SEBI KAO NAJVEĆEM I NAJUČINKOVITIJEM LIJEKU NA SVIJETU!!!!SAMOPOŠTOVANJE RAĐA POŠTOVANJE!!! VRIJEDNE STE LJUBAVI I POŠTOVANJA PRVENSTVENO SOPSTVENOG ,A SAMIM TIM I PARTNERSKOG!I Možda baš iza ćoška vas čeka ljubav o kojoj ste maštali. OD SVEGA SMIJETE ODUSTATI OD SEBE NIKAD!!!

Loading

About The Author

Scroll to Top